Studiezonen

Bibliotekets funktion som studie- og arbejdssted bliver stadig mere efterspurgt. Det kan derfor give god mening, at tænke i 'studiezonen' som en særlig funktion i biblioteket. Men til forskel fra eksempelvis ankomstområdet er studiezonen ikke nødvendigvis et afgrænset område i biblioteket. Dertil er brugernes behov og ønsker for forskelligartede. De studiearbejdspladser, der efterefterspørges, spænder fra den lukkede studiecelle over åbne arbejdspladser i biblioteksrummet og fra individuel aktivitet over gruppearbejde til egentlig undervisningsaktivitet. Flexrum til mødeaktivitet og gruppearbejde med glasvægge kan både fungere til dette formål, skabe et tydeligt signal om tilgængelighed og medvirke til at skabe liv i biblioteksrummet. De individuelle studiearbejdspladser kan placeres som 'quick-stops' tæt på indgangspartiet eller et centralt, synligt sted i biblioteksrummet. Studiearbejdspladser, der inviterer til længere ophold placeres ofte ved vinduer, i kroge og nicher. Med eller uden pc’er. Og ofte med kobling til en tematisk materialesamling.
Gruppearbejdspladser placeres så samtalen generer mindst muligt. I Ørestad Bibliotek er indrettet arbejdspladser til grupper af forskellig størrelse på første sal, mens biblioteksmaterialerne er i stueetagen. I Aalborg Hovedbibliotek er et stort antal gruppearbejdspladser afskærmet af med reoler og danner en zone for sig. Gruppearbejdspladser kan også være fleksible, så de både kan være selvorganiserede og eksempelvis anvendes til kreative workshops eller sproglaboratorium.

Studieceller i ekstrem form, OBA i Amsterdam. Foto: Signal Arkitekter.
Studieceller er et særligt tilbud om individuelle arbejdspladser. Den mest ekstreme form kan rimeligvis iagttages i Openbare Biblioteek i Amsterdam, hvor den besøgende kan søge ro, ly og afskærmning i særligt indrettede bokse.
For de læringsrum, hvor der foregår undervisningsaktiviteter og anden organiseret læring, er den mest gennemgående erfaring, at rummet bør være helt eller delvist lukket, fordi det har vist sig svært at fastholde fokus, hvis undervisning er organiseret i et åbent hjørne af voksenudlånet. Glasvægge er en løsning, der både skaber lukket rum og lader aktiviteten være med til at skabe synligt liv i biblioteket. Læs mere om læringsrum her.
Bidrag selv på Facebookgruppen
Har du selv eksempler på eller ideer til, hvordan biblioteket kan skabe attraktive rammer om brugernes studieaktivitet, eller har du kommentarer til artiklen, er du meget velkommen til at bidrage på Facebookgruppen.
08. jun 2016 kl. 15:22