Modelprogram for folkebiblioteker

Kultur styrrelsen

Realdania

foo

The Hive - et fuldt integreret folke- og forskningsbibliotek

 

The Hive er et spændende bud på, hvordan et bibliotek kan rumme mange forskellige funktioner under samme tag. Biblioteket er et fuldt integreret folke- og forskningsbibliotek, og herudover indeholder The Hive også borgerservice, en café, mødelokaler samt et arkiv og en arkæologisk afdeling.

De mange funktioner, ressourcer og materialer, som stilles til rådighed, er samtidig med til at sikre en stor og varieret brugergruppe.

Introduktion

The Hive ligger i Worcester (ca. 200 km nordvest for London) og er det første fuldt integrerede folke- og forskningsbibliotek i England. Biblioteket åbnede i juli 2012 og er blevet til i samarbejde mellem Worcester Universitet og Worcester amtsråd, som har sigtet efter både at nå de studerende og offentligheden i al almindelighed. 

På den ene side af biblioteket ligger byens centrum og på den anden side universitets campus. Med sin placering midt imellem de to instanser skal The Hive samle byen og universitetet og styrke det allerede eksisterende bånd mellem amtsrådet og universitetet.

Navnet ”The Hive” (bikuben) refererer dels til de mange aktiviteter og den sammenhængskraft, som biblioteket er med til at skabe i området, dels bygningens særprægede honninggyldne ydre.     

Biblioteket er opdelt i fem etager, og man har valgt at give hver etage et overordnet tema og navn. For at få en bedre forståelse af bibliotekets mange funktioner, zoner og materialer præsenteres etagerne herunder.

Etage 0: Delt studieområde

Etage 0 bliver kaldt ”Shared study” og er primært tiltænkt de unge brugere. Etagen er ét stort åbent rum med siddepladser spredt ud over området, mindre studiezoner og et gaming-område med computere. Etagen er adskilt fra det resterende bibliotek, og på den måde har de unge fået deres helt eget sted.

Etage 1: Gå på opdagelse

På etage 1 findes bibliotekets hovedindgang. På den ene siden af indgangen er bibliotekets café placeret, og på den anden side Worcestershire Hub, som fungerer som borgerservice.

Etagens tema ”Discover” refererer især til det store, farvestrålende børnebibliotek, som også er placeret på etagen. Børnebiblioteket er et af de største i England, og man har medtænkt både de små og store børn. Der er skabt flere mindre rum i rummet, som er tiltænkt forskellige aktiviteter.

Området ”Story Pit” er nedsænket og bliver blandt andet brugt til højtlæsning, mens ”Activity Area” især bliver brugt til undervisning og leg – også gerne af den mere snavsede slags, da der er en håndvask i rummet.

”The Oasis” er et lukket lydtæt rum, som primært bliver brugt, når biblioteket får besøg af skoleklasser med børn, der har særlige behov. Bagest i børnebiblioteket er også en samling med undervisningsmaterialer, som er tiltænkt og flittigt lånes af universitetets pædagogstuderende.

Etage 2: Udforsk fortiden

På anden etage er Worcestershires arkiv og arkæologiske afdeling placeret. Foruden en tilgængelig samling af lokalhistoriske og arkæologiske materialer, findes også et selvbetjeningsområde, hvor brugerne kan få adgang til mikrofilm og internetressourcer.

Blandt andet stiller The Hive et stort multitouch bord til rådighed, som de kalder ”Touch History”, der giver adgang til digitale ressourcer i form af billeder og kilder.

Under ledsagelse af en ansat kan brugerne også få adgang til det originale arkiv, og der er arkæologer til rådighed dagligt, hvis brugerne ønsker adgang til eller viden om arkæologiske kilder og ressourcer.

Foruden arkivet og den arkæologiske afdeling findes der også mødelokaler og et businesscenter på etagen, som man kan leje en halv eller hel dag ad gangen.

Etage 3: Læs, lær og brug fantasien

På tredje etage finder man The Hives samling af fiktion, faglitteratur og forskningsbøger. The Hive har valgt at lade forskningsbøgerne indgå i den øvrige bogsamling. De er markeret med en lyseblå farve på ryggen, for at brugerne og personalet kan kende forskel på dem. Der er begrænsning på, hvor mange forskningsbøger, man kan låne, for at sikre, at der er tilstrækkeligt til de studerende.

Integrationen af de to bogsamlinger har bevirket, at de studerende låner flere ”almindelige” bøger, mens de andre biblioteksbrugere låner flere forskningsbøger. Foruden materialesamlingen er der studie- og læsezoner, og langs vinduerne er bløde stole og sofaer placeret, hvor brugerne kan slappe af, læse og nyde udsigten.  

Etage 4: Research- og stillezone

Fra bibliotekets mindste og øverste etage har brugerne udsigt over Worcester og den omgivende natur. Rummet er en stillezone med arbejdspladser, som er tiltænkt de brugere, der har behov for ro og fordybelse til at læse eller researche. Her har brugerne også adgang til en lille samling af særlige materialer samt tidsskrifter.  

Bæredygtighed

Foruden de mange funktioner, materialesamlinger og brugergrupper satser The Hive også på bæredygtighed, som har været indtænkt fra starten. Blandt andet opsamler The Hive regnvand og genbruger husholdningsspildevand.

Til at opvarme bygningen bruges biomasse, og den nærliggende flod, River Severn, anvendes til nedkøling af bygningen.

Bygningens arkitektur og indretning sikrer maksimal udnyttelse af det naturlige dagslys, hvilket reducerer The Hives strømforbrug, og samtidig er der indtænkt naturlig ventilation i bygningen, som er med til at sikre en behagelig temperatur om sommeren.

Også det omkringliggende område bidrager til bæredygtighed. Eksempelvis er beplantningen nøje udvalgt for at understøtte områdets mikro-økosystem.

18. sep 2017 kl. 13:47

Dialogboksen begynder her. Du kan lukke boksen ved at trykke Accepter cookies knappen eller Enter. Knappen er det sidste element i boksen.

Accept af cookies

På modelprogrammer.kulturstyrelsen.dk bruger vi cookies til at forbedre vores hjemmeside, så den lever op til brugernes behov. Vi bruger blandt andet cookies til at føre statistik over trafikken på siden, så vi kan sikre os, at indholdet er relevant og let at finde for brugeren. Du kan til hver en tid slette cookies fra modelprogrammer.kulturstyrelsen.dk.

Læs mere om cookies på modelprogrammer.kulturstyrelsen.dk 
Cookie- og privatlivspolitik

(dialogboks slutter)