Modelprogram for folkebiblioteker

Kultur styrrelsen

Realdania

foo

Geelong Library & Heritage Centre

Geelong Library & Heritage Centre blev nomineret til Public Library of the Year Award 2016. Grunden til nomineringen var bygningens arkitektoniske udtryk, digitale tilbud og bæredygtige design. 

Geelong Library & Heritage Centre (GLHC) er hovedbibliotek i Geelong – en voksende by med 235.000 indbyggere en time fra Melbourne i Australien.

 

GLHC er placeret i samme område som nogle af byens andre kulturelle institutioner og er synlig fra alle retninger, når man kører ind i byen.

Omgivelserne

Geelong er en typisk australsk by. I centrum ligger rådhuset, universitetet, kunstmuseet, domhuset, regeringsbygninger og nu også: Geelong Library & Heritage Centre. Biblioteket er designet til at være fleksibelt samt til at afspejle og passe ind i omgivelserne - herunder den historiske Johnstone Park, som biblioteket er placeret ved. 

Bygningens tag består af 322 store plader af fiberbeton. Dette usædvanlige ydre er sammensat af 18 forskellige slags heksagonale fliser og et enkelt pentagram sat op i gentagende mønstre for at forme en geodætisk kuppel.

Bibliotekets udvendige farver binder bygningen sammen med de historiske omgivelser og huset passer således ind i det eksisterende arkitektoniske landskab, samtidig med at det bringer noget distinkt og nyt med sig.

Selvom GLHC har en meget geometrisk form, er den historiske Johnstone park også tænkt med ind i bygningens arkitektur: Der er balkoner på alle etager, så de besøgende kan træde ud af bibliotekets rum og være direkte i parken. 

Inde fra biblioteket kan de besøgende kigge ud på Johnstone Park fra mange små fremspring og udkigsposter.

Johnstone Park er særligt vigtig for de oprindelige beboere: Wadawurrung-folket, som har befolket området i flere tusind generationer. Med hjælp fra repræsentanter for Wadawurrung-stammen er alle etagerne på biblioteket navngivet på deres sprog for at ære deres arv og traditioner. 

Inde på biblioteket

Bygningen og dens indretning og møblement er designet til at være brugerfokuseret, inspirerende og af høj kvalitet. Designet muliggør en sammensmeltning af bibliotekets analoge og digitale ressourcer. 

Biblioteket er designet til på én gang at være praktisk og æstetisk spektakulært. Zonernes indretning varierer fra stille fordybelsesområder til mere befolkede fællesområder – alt hvad den moderne biblioteksbruger skal bruge.

Stueetagen er forbindelsen mellem ankomst og destination. Den består af et stort fællesområde, som passer til miljøet udenfor, et møde- og samlingssted og en gang, hvorfra brugerne kan gå videre til roligere zoner. Dernæst er der en mezzanin (en lav etage mellem stue- og første etage), som rummer Great Wall of Stories – hovedsamlingen i voksenafdelingen med australsk fiktion. På denne mellemetage er også et stort udstillingsområde samt café. 

Mezzaninetagen huser bibliotekets samling af australsk fiktion.

Hele første etage er dedikeret til de unge. Den ene halvdel er hovedsagligt for de yngste og er designet i børnehøjde. Et højdepunkt er en sansehave, der er placeret på et hævet gulvniveau.

Designet i børneområdet inspirerer til tidlig læring. Her kan børnene udvikle deres færdigheder i et muntert, farverigt, socialt, sanseligt og stimulerende miljø. Området har en rig og alderssvarende samling, samt digitale- og teknologiske ressourcer og kreative materialer.

Ungdomsområdet inspirerer de unge i udviklingen af kompetencer inden for læsning og læring og støtter at de vokser intellektuelt, følelsesmæssigt og socialt. Når de unge opbygger færdigheder, udvikler forståelse, skaber, deler og overkommer forskelligheder, styrkes deres selvstændighed. Ungdomszonen er et fleksibelt område, hvor møblerne kan flyttes rundt efter behov og dermed tillade individuelle og fælles aktiviteter samtidig. 

Møblementet kan let flyttes rundt efter behov.

Anden etage huser voksenafdelingens samling af nonfiktion, teknologi, en række møde- og diskussionsrum og smukke, komfortable møbler designet til at opmuntre til stille, individuelle inspiration og aktivitet. 

Møblerne, som brugerne kan sidde og fordybe sig i, er vendt mod de store vinduer med udsigt over trækronerne.

Tredje etage huser Geelongs historie i et smukt, dybrødt læseområde kaldet ”Heritage centre”. Her kan man udforske Geelongs historie og kultur. Områdets temperatur og klima er produceret til netop dette rum og kontrolleres for at sikre bevaringen af den værdifulde historiske samling. 

I sin funktion af nyt hjem for Geelongs historiske arkiv, etablerer GLHC en håndgribelig og uvurderlig forbindelse til områdets historie og kultur.

Femte etage består af et stort, fleksibelt rum til større arrangementer. Det benyttes til bibliotekets mange undervisningstilbud og kulturelle arrangementer såvel som til møder for eksterne organisationer, lokale grupper og individuelle. Kuplens form er særligt tydelig fra denne etage. 

Terrassen (med plads til 100 mennesker) har formidabel udsigt over Geelong og Corio Bay. Biblioteket er den eneste offentlige bygning i byen, der tilbyder offentligheden fri adgang til sådan en udsigt over Geelong.

Bygningen har, foruden de ovenfor nævnte, yderligere tre etager, som huser bygningsservice og biblioteksnetværkets administrative hovedkvarter. Udnyttelsen af naturligt lys, hårde og bløde arkitektoniske former og de strålende farver er inspireret af Goethes farvecirkel. Cirklen udvikler sig fra kolde blå og lilla nuancer (stueetage og første etage) gennem sensuel rød (Heritage Centre) og orange (det store møde-/arrangementsområde). 

Det store orange møderum på femte sal.

Plads til møder

Biblioteket har mindre betjeningspunkter frem for traditionelle skranker, hvilket opmuntrer til læring og samarbejde mellem personale og besøgende. Forskellige rum til læring findes over hele biblioteket og er ikke isoleret i ét område. Disse rum indbefatter bl.a. møderum, studiepladser og borde med plads til studiegrupper. I det store møderum på femte sal er der plads til forelæsninger, debatarrangementer og lignende. Således er der gjort plads til lokalsamfundets mange behov for rum til læring.

Der er opstået mange nye partnerskaber mellem biblioteket og frivillige, sociale foreninger samt med institutioner, der beskæftiger sig med uddannelse og sundhed. Desuden er de allerede eksisterende partnerskaber med lokale kulturinstitutioner blevet styrket i udviklingen af lærings- og kulturtilbud. Biblioteket leverer en lang række læringsoplevelser fra et literacyperspektiv som fx læsning, regnekundskaber, digitale færdigheder og STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts and Mathematics).

Et digitalt midtpunkt

GLHC er designet til at være et digitalt midtpunkt i lokalområdet. Biblioteket har en solid teknologisk infrastruktur, som er designet til konstant at kunne følge med den generelle teknologiske udvikling. En af de første ting, man møder på biblioteket, er en stor digital skærmvæg i nyhedsloungen, hvor dagens nyheder, bibliotekets tilbud og vigtige arrangementer vises. Bibliotekets digitale tilbud aktiveres ved sensorer, og de er en platform til at levere tilbud, nyheder og oplevelser til brugerne.

Der er stationære computere, tablets, Chromebooks, skærme til spil, læring og foredrag og teknologi specielt designet til børn.

GLHC er det første australske folkebibliotek, der er blevet valgt til at deltage i Aarnet – Australiens nonprofit akademiske uddannelsesnetværk. Dette medlemskab har forøget bibliotekets internethastighed 400 gange, og GLHC leverer nu det hurtigste gratis, offentlige internet i regionen.

Netværket giver desuden bibliotekets brugere mulighed for at tilgå hundredvis af digitale litteraturprogrammer årligt og mulighed for at eksperimentere med en masse nyt teknologisk udstyr. Det store møderum på femte sal har avanceret lyd- og videoudstyr, hvilket gør det oplagt til koncerter, filmvisninger, oplæg, live streaming og optagelse af arrangementer. 

Bæredygtighed

I det sydlige Australien kræver miljørigtigt og bæredygtigt design omtanke for aircondition og vandforbrug. GLCH er en effektiv, bæredygtig bygning. Biblioteket producerer 40 procent mindre drivhusgas end en ikke-grøn bygning af samme størrelse. 

En særlig belægning samt zigzagformen på vinduerne mindsker mængden af sol, der falder direkte på glasset.

Den udvendige glasfacade er beklædt med isolerende skyggebokse, hvilket bidrager til bygningens form.

Biblioteket er udstyret med intelligent lyssystem, aircondition og gulvvarme. Der er solceller placeret ovenpå en tilstødende bygning, som anslået genererer 35.000 kW om året. Vandbesparende løsninger, regnvandsopsamling og rensesystem til spildevand sikrer, at GLHC har et bæredygtigt vandforbrug og bruger 79 % mindre drikkevand end ikke-grønne bygninger på samme størrelse.

GLHCs resultater med hensyn til skåning af miljøet kan ses og måles af besøgende på touchscreens inde i bygningen. Disse er designet til at appellere til børn, og skærmene inviterer brugerne til at udforske og engagere sig i det vigtige spørgsmål om bæredygtighed. 

18. sep 2017 kl. 13:32

Dialogboksen begynder her. Du kan lukke boksen ved at trykke Accepter cookies knappen eller Enter. Knappen er det sidste element i boksen.

Accept af cookies

På modelprogrammer.kulturstyrelsen.dk bruger vi cookies til at forbedre vores hjemmeside, så den lever op til brugernes behov. Vi bruger blandt andet cookies til at føre statistik over trafikken på siden, så vi kan sikre os, at indholdet er relevant og let at finde for brugeren. Du kan til hver en tid slette cookies fra modelprogrammer.kulturstyrelsen.dk.

Læs mere om cookies på modelprogrammer.kulturstyrelsen.dk 
Cookie- og privatlivspolitik

(dialogboks slutter)