Modelprogram for folkebiblioteker

Kultur styrrelsen

Realdania

foo

Library at The Dock

Biblioteket som byudvikler

Melbourne er en hurtigt voksende storby, der satser på at være: En nytænkende, inspirerende og bæredygtig by.

Docklands er Melbournes nyeste kvarter ved havnefronten med rødder i både den oprindelige og industrielle kulturarv. Library at The Dock (LaTD), et næstegenerationsbibliotek og – borgercenter, er hurtigt ved at blive en af hovedattraktionerne i Victoria Harbour og skaber et inkluderende og indbydende sted, der tilgodeser kultur, faciliterer læring og kreativitet og inspirerer til brugerdeltagelse. Library at The Dock spiller en central rolle i inklusionen af samfundsgrupper, der ellers risikerer at blive isoleret. Bibliotekets store mængde af kulturelle og kreative programmer er medvirkende til at udvikle et levende og sammenhængende lokalsamfund, som både er forskelligartet og multikulturelt. LaTD er et godt eksempel på biblioteket som placemaker og bidrager til at gøre Docklands til en af hoveddestinationerne for den generelle befolkning i Melbourne samt Docklands’ egne borgere, ansatte og studerende.

Satsning på bæredygtighed

Library at The Dock har modtaget 6 stjerner for grønne, bæredygtige tiltag i Green Star rating, hvilket er den højest opnåelige bedømmelse i Australien. Bibliotekets mange bæredygtige tiltag omfatter vinduesfacader i fuld højde, der skal indfange det naturlige dagslys samt 85 kW solpaneler på taget, der bidrager til 30 % af bygningens samlede elforbrug. Et naturligt ventilationssystem indgår som en del af bygningens struktur og fremmer luftcirkulationen. På den måde hæves mængden af CO2, hvilket fremmer et godt læringsmiljø samtidig med, at omkostningerne til kunstig opvarmning og afkøling reduceres. Vand opsamles fra taget, ledes derefter til en 55 m3 vandtank i den nærliggende park og genbruges efterfølgende i bygningen. Krydslamineret træ (CLT) og genbrugstømmer hylder historien og imødekommer samtidig det 21. århundredes teknologi.

At læse, lære, forene og skabe

Bibliotekets design er i høj grad baseret på den bærende mission i Melbournes biblioteksvæsen: Læs (Read), Lær (Learn), Foren (Connect) og Skab (Create).

Stueetagen repræsenterer Connect med en café, et børnebibliotek og et aktivitetsrum, som kan åbnes til den nærliggende park og dermed giver mulighed for flere udendørs aktiviteter.

Første sal afspejler Learn med en stille studiezone, traditionelle faglitteratursamlinger og en læselounge. På denne etage finder man også et stort kulturarvsgalleri, som er skabt til fremvisning af lokal historie og kultur.

Anden etage er tiltænkt Create med et maker space, pladestudie, øvelokaler til musik samt performance rum. Loftet kan samtidig åbnes op, så der skabes et udendørsområde til leg og rekreation om sommer.

Det sidste aspekt, Read, er gennemgående i hele huset med nøje udvalgte samlinger, som placeres og udstilles ud fra forskellige temaer for at fremme brugernes adgang til materialerne og imødekomme deres behov.

 

 

 

Læringsrummet

Det fleksible læringsrum i LaTD indbyder til innovation og entreprenørskab, idet biblioteket tilbyder muligheder for prototypefremstilling, iværksættelse og kreative teknologiske partnerskaber med både sociale og økonomiske fordele for samfundet. 

Læsefærdigheder forbliver et af bibliotekets kerneområder og kombinationen af digitale og fysiske rum understøtter både basale læsefærdigheder, informationskompetencer og digital dannelse. LaTD arbejder også med samspillet mellem leg og læring, og bibliotekets maker space faciliterer eksempelvis nye digitale og matematiske færdigheder ved at stille en 3D printer og elektroniske gadgets til rådighed. I biblioteket findes også en mere traditionel stillezone med et studierum. Rummet er et af de mest brugte i biblioteket og er stadig et vigtigt bibliotekstilbud.

Inspirationsrummet

Library at The Dock er en inspirerende og nytænkt bygning, hvilket også kan ses indvendig i biblioteket. 

Bibliotekets læselounge huser forskellige literære aktiviteter inklusiv et af de mest populære arrangementer, Storylounge, som er højtlæsning i frokostpausen, der tiltrækker et stort publikum.

På første sal findes et moderne kunstgalleri, hvorfra man har en smuk udsigt over havnen. Melbournes biblioteker holder en halvårlig fotokonkurrence, og dette års tema var ”Melbourne by the Water” inspireret af det nye bibliotek ved havnefronten. Foto: Dianna Snape.

Det performative rum

På anden sal findes et fuldtudstyret professionelt performance rum med flytbare siddepladser, som skal skabe et fleksibelt rum. Stedet kan rumme op til 120 personer og kan anvendes til alt fra store begivenheder til seminarer og konferencer. Pladestudiet er primært tiltænkt spirende musikere og lokale tiltag, og studiet giver dem adgang til professionelt udstyr. 

De fleksible rum rundt om i biblioteket kan også anvendes til performative tiltag som improviserede events i form af eksempelvis højtlæsning af poesi og mindre koncerter.  

Det sociale rum

I stueetagen finder man en café, som er medvirkende til at skabe samspil mellem mad og samtale. Mange af bibliotekets arrangementer højnes gennem god mad og vin, som giver en hyggelig stemning, når der afholdes arrangementer, og som samtidig får brugerne til at blive længere. Der er mange små kroge i biblioteket, som indbyder til samtale, og de behagelige siddepladser i loungen inviterer brugerne til ophold. Den panoramiske udsigt over havnen er et trækplaster og skaber en afslappet og reflekterende atmosfære i hele biblioteket.

Et tv med et væld af kanaler appellerer især til de internationale studerende og den multikulturelle del af Docklands befolkning, hvor de kan få en følelse af at være hjemme, selvom de er langt væk hjemmefra. Tv’et skaber også interaktion og venskaber på tværs af brugerne.

Hvad er særligt ved biblioteket?

LaTD sætter en ny standard for bæredygtighed og er det første offentlige byggeri i Australien, der bruger krydslamineret træ (CLT), verdens mest bæredygtige byggemateriale.

Biblioteket tilbyder et moderne digitalt læringsmiljø, der fokuserer på kreativitet og læring.

Bygningens design er inspireret af havnefronten og er bygget i en menneskelig skala i et område, der ellers er præget af højhuse. Biblioteket imødekommer samtidig regeringens ønske om et højnet borgerserviceniveau i Docklands, hvor blandt andet familier skal tilgodeses med særlige services og aktiviteter tiltænkt børn og deres forældre. Biblioteket er også åbent for publikum efter lukketid, og der står 12 mødelokaler til rådighed til brugerne, som kan bookes billigt.

Bidrag selv på Facebookgruppen

Har du kommentarer til denne case, eller har du selv et bibliotek eller en lignende institution i Danmark eller udlandet, som du mener, vil kunne inspirere andre folkebiblioteker til nye indretningsløsninger, så er du meget velkommen til at bidrage på vores Facebookgruppe.

14. nov 2016 kl. 08:59

Dialogboksen begynder her. Du kan lukke boksen ved at trykke Accepter cookies knappen eller Enter. Knappen er det sidste element i boksen.

Accept af cookies

På modelprogrammer.kulturstyrelsen.dk bruger vi cookies til at forbedre vores hjemmeside, så den lever op til brugernes behov. Vi bruger blandt andet cookies til at føre statistik over trafikken på siden, så vi kan sikre os, at indholdet er relevant og let at finde for brugeren. Du kan til hver en tid slette cookies fra modelprogrammer.kulturstyrelsen.dk.

Læs mere om cookies på modelprogrammer.kulturstyrelsen.dk 
Cookie- og privatlivspolitik

(dialogboks slutter)