Modelprogram for folkebiblioteker

Kultur styrrelsen

Realdania

foo

Case: BIBLIOTEKET på Rentemestervej i København Nordvest

Introduktion

Den ekspressive bygning med sin gyldne stabel af forskudte bøger står i dag som et ikon i kvarteret, og de mange funktioner og aktiviteter tiltrækker borgere på tværs af alder og etnisk baggrund. BIBLOTEKET er en nyskabelse i det danske bibliotekslandskab både på grund af sin ekspressive arkitektur og sin multifunktionelle tilgang i et bymæssigt grænseland. Det er desuden et godt eksempel på bibliotekernes rolle i byfornyelse og byudvikling.

Det nye bibliotek fra 2012 er en del af Københavns kommunes plan ”Lidt mere Nordvest” og skal bidrage til sammenhængskraft og identitet i det nedslidte og noget kønsløse kvarter. Nordvestkvarteret er præget af en flerkulturel befolkningssammensætning og af mindre leje- og andelslejligheder. Tæt på ligger et typisk villakvarter. Ungdomshuset på Dortheavej, der støder op til biblioteket, tilføjer et subkulturelt storby-præg med sin graffiti-udsmykning og høje puls. BIBLIOTEKET ligger således i en grænsezone mellem forskellige livsstile.

Bibliotek og kulturhus under samme tag

BIBLIOTEKET, som både er bibliotek og kulturhus, er det nyeste danske eksempel på en såkaldt 'hybrid kulturarena', der kombinerer mange funktioner. BIBLIOTEKET blev bygget sammen med et kulturhus, der har ligget ganske mange år på samme matrikel, men i stedet for at lægge en biblioteksafdeling ind under kulturhuset, har man valgt at lade BIBILIOTEKET været husets nye, bærende brand. Dette meget bevidst, fordi 'bibliotek' er et internationalt, genkendeligt og respekteret koncept, mens kulturhus ikke er det. Strategien synes at have virket. Siden man åbnede dørene for det nye hus, har biblioteket fået 1000 besøg om dagen.

'HuskMitNavn' slår en uhøjtidelig tone an

Bygningen er både udenfor og indenfor udsmykket af kunstneren 'HuskMitNavn', en nu anerkendt graffiti-kunstner. Udsmykningen slår en humoristisk og uformel tone an, der især skal invitere de unge i bydelen indenfor.  Indenfor i bygningen finder man følgende funktioner: Bibliotek; Borgerservice Kvik; Café Glad; Bispebjerg Lokaludvalg; Værksteder; Lokal-TV/Lokal Radio; Medborgercenter og Kultursal. 

Foto: SIGNAL Arkitekter

Fire afdelinger som bøger i en stak

BIBLIOTEKET har to indgange. En fra nord og en fra syd, sådan at loungen og mellemrummet i mellem de to bygninger danner en bymæssige 'smutvej' i kvarteret. Her møder den besøgende en lounge, hvor Café Glad serverer sund mad i samarbejde med Søren Gericke. Den er en del af Glad Mad, som arbejder for, at mennesker med handicap inkluderes i samfundet. Caféen er samtidig tidsskrift- og aviscafe. 

Op ad trappen findes både åbne og lukkede funktioner, der fordeles i 'bøgerne og i mellemrummene, der er mere gennemsigtige og åbne rum med glasvægge. De to kulturinstitutioner integreres ved brug af gangbroer og forskydninger i indretning. Kultursalen er anbragt øverst, en beliggenhed der stimulerer de besøgende til at bevæge sig gennem bygningen. Allerøverst kan man nyde udsigten over det blandede, 'robuste' nordvestkvarter fra den åbne terrasse.

Den nye bygning er organiseret ud fra 4 klart definerede programmer, der optager hver sin ”bog” i stakken: Børnebibliotek; Ungdomsbibliotek; Voksenbibliotek og Kultursal. Hvert af disse områder har sit eget distinkte interiør og møblering.  Etageadskillelsen er systematisk udnyttet til at skabe diversitet i udtryk og funktion.

Småbørnsbiblioteket ’Grotten’ har hule-karakter og understøtter, at børn kan lege og klatre. Rummet er møbleret med kuber 70x70x70cm, som både kan bruges til at sidde på og til at præsentere materialer i. De grønne, gule og hvide kuber kan let flyttes, således at rummet løbende kan ændres både af brugere og personale.  Grotten befinder sig i stueplanet, umiddelbart overfor caféen. Det giver forældre til de lidt ældre småbørn mulighed for at følge slagets gang over en kop kaffe. Illustrativt for det støjdæmpende materialevalg, oplever man som gæst i caféen ingen larm fra børnene i grotten.   

Grotten på Biblioteket Rentemestervej. Et rum til de små. Foto: BIBLIOTEKET Rentemestervej

Ungdomsrummet er et fleksibelt, åbent rum med reoler langs væggene og let flytbare møbler. En mangearmet, rumskibslignende lysinstallation kan oplyse rummet på mange måder. Rummet inviterer til udfoldelse, handling og stillingtagen. Langbordet har en central placering i rummet. Det kan både bruges til soloarbejde, hvor de forskellige brugere sidder med deres egne opgaver, til møder mm.

Langbordet er et yndet samlingspunkt i Ungdomsrummet. Foto: Adam Mørk.

Voksenbiblioteket genfortæller det klassiske bogbibliotek. Det er domineret af lyst træ med reoler fra gulv til loft. Biblioteket er indrettet med nicher med behagelige, klassiske møbler som f.eks. øreklapstole med sort læderbetræk. Voksenbiblioteket inviterer til eftertænksomhed, ro, refleksion. Og trukket ud til kanterne er der mange steder oprettet læsehjørner eller pc-stationer, mange steder ved vinduer, som tilbyder udsigt over Nordvest kvarteret.

Voksenbiblioteket byder på klassiske møbler, bøger på hylderne og mange udsigtspunkter. Foto: SIGNAL Arkitekter

Også kultursalen er tænkt som et fleksibelt rum, der kan bruges til borgerdebatter og kulturevents som koncerter, forfatteraftener, børneteater m.m. Salen er udstyret med moderne lyd- og lysudstyr. Ved mindre arrangementer kan den opdeles med en rumdeler. Møbler, borde, teknisk udstyr køres til og fra deponeringsrum, som ligger direkte koblet til salen. 

Odin Teatret indtager Kulturscenen med deres seneste forestilling 'Det kroniske liv'. Foto: Rina Skeel.

Fra parkeringsplads til kulturproducerende byrum

Som en del af Københavns kommunes plan ”Lidt mere Nordvest” skal BIBLIOTEKET bidrage til styrke sammenhængskraft og identitet i kvarteret. Og lige i disse dage arbejder et konsortium med Schønherr som hovedrådgiver på højtryk med at lægge de sidste planer for etableringen af et nyt, kulturproducerende  byrum umiddelbart uden for biblioteket på, hvad der tidligere har været en parkeringsplads. 

Pladsen vil kunne tilbyde et bredt udvalg af aktiviteter og opholdsmuligheder for de mange fremtidige brugere med plads til blandt andet leg, dans, teater og udecafé.  Området er således disponeret med de store flader i tilknytning til de programmerede funktioner som café og udeservering. Disse arealer er placeret i forbindelse med Kulturhusets Café og ved lægehuset, hvor der er planer om etablering af en sundhedscafé. Centralt på pladsen er udlagt fire store pixler á 10x10 m som er pladsens funktionelle ’hjerte’.

Bidrag selv på Facebookgruppen

Har du kommentarer til denne case, eller har du selv et bibliotek eller en lignende institution i Danmark eller udlandet, som du mener, vil kunne inspirere andre folkebiblioteker til nye indretningsløsninger, så er du meget velkommen til at bidrage på vores Facebookgruppe.

14. nov 2016 kl. 08:54

Dialogboksen begynder her. Du kan lukke boksen ved at trykke Accepter cookies knappen eller Enter. Knappen er det sidste element i boksen.

Accept af cookies

På modelprogrammer.kulturstyrelsen.dk bruger vi cookies til at forbedre vores hjemmeside, så den lever op til brugernes behov. Vi bruger blandt andet cookies til at føre statistik over trafikken på siden, så vi kan sikre os, at indholdet er relevant og let at finde for brugeren. Du kan til hver en tid slette cookies fra modelprogrammer.kulturstyrelsen.dk.

Læs mere om cookies på modelprogrammer.kulturstyrelsen.dk 
Cookie- og privatlivspolitik

(dialogboks slutter)